Tibet a Nepál - na střechu světa pod Mt. Everest

Číslo pobytu: 518551
16 - denní pobyt Nejbližší odjezd:
Doprava: letecky Strava: polopenze
Ubytování: hotel
Cena od 91 990 Kč
Od r. 2006 se dá do Tibetu dostat po jedinečné čching-chajské železnici, které místní přezdívají „cesta do nebes“. 80% trati leží v nadm. výšce přes 4 000 metrů. A právě touto železnicí se dostaneme na „střechu světa“, do Tibetu, kolébky jedinečných náboženství, země obrovských horských masivů, nekonečných bílých ledovců a několika nejvyšších vrcholů na světě. Říjen a listopad se v Tibetu považují za nejlepší měsíce pro návštěvu kvůli jasné a čisté obloze a největší šanci vidět himálajské osmitisícovky. Zároveň je zde již po vrcholné sezóně a tedy mnohem méně turistů.
Zájezd připravila a průvodcuje Mgr. Lucie Leikepová.

Upozorňujeme, že zájezd je náročnější, protože se několik dní stráví v nadm. výšce kolem 5000 metrů.
Pořadatelem pobytu je CK Mayer & Crocus s.r.o., IČ 25622706.

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy do Číny do Chengdu.
2. den: Přílet do CHENGDU , dle času příletu program. Večer transfer na nádraží a začínáme 36 hodinovou jízdu vlakem do tibetské Lhasy (4lůžková kupé).
3. den: Celodenní přejezd vlakem Qinghajskou drahou do Lhasy , cestou překonáme nejvyšší bod v 5 072 m.
4. den: Ráno příjezd do Lhasy . Klášter DREPUNG - jeden z nejvýznamnějších a největších klášterů tibetské sekty Gelugpa. LHASA - prohlídka hlavního města Tibetu a centra lámaistického buddhismu: nejposvátnější tibetský chrám Džokhang (UNESCO) a ulice Barkhor - poutní okruh, kam míří poutníci z celého Tibetu .
5. den: LHASA : palác Potála (UNESCO) - bývalé sídlo dalajlámů. KLÁŠTER SERA - 2. největší a nejvýznamnější klášter tibetské sekty Gelugpa.
6. den: KLÁŠTER GANDÄN 4 300 metrů vysoko. Bývalé letní sídlo dalajlámů NORBULINKA (UNESCO).
7. den: Nejstarší tibetský KLÁŠTER SAMJE a sídlo prvních tibetských králů HRAD JUMBULAGANG.
8. den: Přejezd do Gyantse. Cestou uvidíme tyrkysově modré jezero YAMDROK-TSO a přejedeme průsmyk Gambala v nadm. výšce 4 990 metrů.
9. den: KLÁŠTER PALKHOR-ČCHÖDE s jednou z největších stúp v Asii. Město GYANTSE s mohutnou pevností. Přejezd do SHIGATSE a návštěva KLÁŠTERA TASHILINPO , jednoho z nejhonosnějších tibetských klášterů a sídlo pančenlamů.
10. den: Klášter SAKYA, který je označován za druhý Dunhuang, protože hostí sbírku více než 40 000 knih.
11. den: Přejezd k nejvýše položenému klášteru na světě RONGHPU (4 900 metrů) a prohlídka tohoto jedinečného kláštera. Zároveň se dostaneme do blízkosti hned několika osmitisícových vrcholů: Čo Oju, Mt. Everest, Lhotse a Makalu.
12. den: EVEREST BASE CAMP (5 200 metrů), pěšky cca 4 km do základního tábora pod nejvyšší horou světa Mt. Everestem. Přejezd pod nejnižší osmitisícovkou Šišapangma k nepálské hranici.
13. den: Přejezd přes hranice do zalesněného údolí Nepálu.
14. den: Celodenní výlet: BHATAPUR – jedno ze tří nepálských královských měst: náměstí Dattatraja se stejnojmenným chrámem, náměstí Taumádhi se dvěma chrámy (Bhairava a Njatapóla) s pětistupňovou pagodou, která je nejvyšší v údolí Káthmándú. Nejzachovalejší palácové náměstí Darbar.
15. den: Celodenní výlet v oblasti Káthmándú: chrám Pashupatinath (UNESCO) - centrum hinduismu se spalovacími gháty, nejvýznamnější poutní místo pro všechny hinduisty v Nepálu. Stúpa Bódhnáth, kde se soustředí většina tibetské emigrace, jsou zde uloženy Buddhovy ostatky. Tzv. Opičí chrám se stúpou Swayambhunath – nejstarší stúpa v Nepálu (UNESCO). Večer nebo 16. den ráno odlet.
16. den: Přílet do ČR.

Cena zahrnuje

  • Letenku Praha - Chengdu a Kathmandu - Praha
  • vlak Chengdu - Lhasa (4lůžková kupé)
  • veškeré transfery a dopravu autobusem nebo minibusy, případně jeepy
  • místního (tibetský a nepálský) a českého průvodce
  • 11-12x ubytování dle programu (většinou hotely kategorie 3*, 1x ubytovna v oblasti kláštera Rongpu pod Everestem)
  • vstupy dle programu
  • povolení pro vstup do Tibetu
  • 11-12x polopenzi (během jízdy vlakem bez stravy)

Cena nezahrnuje

  • vízum do Číny (budeme včas informovat, spropitné, vízum do Nepálu - uděluje se na hranicích, cena cca 25 USD)
  • Spropitné

Výlety

  • 1/1 pokoj (povinný při nedoobsazení) (příplatek: 16600 Kč)
  • pojištění léčebných výloh a storna do 80 000 Kč (příplatek: 1660 Kč)